Sunday, 1 September 2013

Moh Masak Puff Pastry



500 gm Tepung gandum
60 gm Mentega - dicairkan
8 gm Garam
282 gm Air
150 gm Pastry margerine

  1. Campurkan tepung dan garam. tuangkan tepung diatas meja dan lubangkan di tengah seperti gunung berapi.
  2. Campurkan mentega cair bersama air kemudian di tuang sedikit demi sedikit di tengah tengah tepung.
  3. Uli adunan hingga menjadi doh. rehatkan doh di dalam peti sejuk selama 15 minit sebelum meletakkan pastry margarine.
  4.  
  1. Canaikan pastry margarine menjadi nipis dan panjang.
  2. selepas doh telah direhatkan selama 15 minit atau lebih, keluarkan dan canaikan doh memanjang dan nipis.
  3. Pastikan pastry margarine berada 2/3 daripada panjang doh.
  4. Letakkan pastry margarine ke atas doh dan lipat doh.
  5. Lipat dahulu bahagian doh yang tiada pastry margarine dan diikuti sebelah lagi. (sila rujuk gambar untuk lebih faham)
  6. Kemudian dalam keadaan memanjang (setelah di lipat), canai doh lagi sekali.
  7. Lipat single fold kemudian rehatkan doh selama 30 minit.
 Terdapat  dua cara untuk melipat doh iaitu single fold dan booklet fold. aku menggunakan kedua dua cara secara berselang seli sehingga 6 kali lipatan. dan setiap kali lipatan doh mestilah direhatkan selama 30 minit.

Single fold



Booklet fold
Pastikan doh dibersihkan daripada tepung semasa melipat untuk memastikan puff pastry yang dibakar menjadi tinggi dan banyak lapisan. Untuk kali terakhir rehatkan doh selama 30 minit sebelum di gunakan untuk di buat produk.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

 

Blogger news

Blogroll